Полярният ни кораб е в Бразилия

"Св. св. Кирил и Методий" отплава за България

Новини
20:56 - 26 Февруари 2024
3075
Полярният ни кораб е в Бразилия

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ с бордови номер 421 (НИК 421) посети вчера пристанище Рио Гранде в Южна Бразилия, съобщи ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Посещението е за установяване на сътрудничество в изследванията на Антарктида с бразилските военноморски сили и за отбелязване на 90 години от установяването през 1934 г. на дипломатически отношения между Федерална Република Бразилия и Република България.

Това е първо посещение на български военен кораб в Бразилия. “Св. св. Кирил и Методий” беше посрещнат на кея от извънредния и пълномощен посланик на България в страната Божидара Сърчаджиева, която приветства командира на кораба капитан II ранг Николай Данаилов и получи доклад от него за изпълнените задачи по време на експедицията на кораба в Антарктика. В посрещането се включиха представители на Военноморските сили на Бразилия, пристанищните власти и местни културни дейци. Военният духов оркестър на Рио Гранде изпълни националните химни на двете държави.

На борда на българския кораб беше проведена официална вечеря, организирана от посланика на България в Бразилия за отбелязване на 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Бразилия. В нея участваха заместник-кметът на Рио Гранде, както и ръководители на институции в града - директорът на пристанищната администрация, началникът на щаба на военноморската база, началникът на федералната полиция и директорът на митницата. По време на срещата бяха отчетени добрите взаимоотношения между двете държави и обсъдени възможностите за развитие на контактите и сътрудничеството във връзка с изпълнението на бъдещите експедиции на НИК 421 до Антарктида.

Основаният през 1737 г. Рио Гранде с население около 200 000 души е последното пристанище на “Св. св. Кирил и Методий” в Южна Америка, откъдето се очаква корабът да отплава в 12:00 часа на 26 февруари през Атлантическия океан за България на връщане от българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови в Антарктида, където достави материали за строежа на нова лаборатория и подпомогна научните изследвания на 32-рата българска антарктическа експедиция и нейни партньорски експедиции от други държави.

След прехода през Атлантическия океан и навлизане в Средиземно море е предвидена спирка в Картахена в Испания, където ще се качат за учебна практика през плаването до България 24 курсанти, двама преподаватели и един ръководител на практиката от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Очаква се корабът да пристигне в Европа около 19 март, а във Варна - в началото на април.