Помете Мармарис: Съни бийч е №1 за британците, меню за двама е 20 паунда

Търсят евтинията на нашето море, 100 паунда на ден плаща семейство с деца

Новини
11:30 - 06 Август 2024
5300
Помете Мармарис: Съни бийч е №1 за британците, меню за двама е 20 паунда

Слънчев бряг отново е фаворит на британците, които търсят бюджетна морска почивка. Новата класация на Post Oce Travel Money за най-евтините дестинации за семейна лятна ваканция в Европа нарежда на първо място българския курорт.

Миналата година турският курорт Мармарис бе изпреварил нашия Слънчев бряг, но сега отстъпва след значително покачване на цените в южната ни съседка.
"Разходите за живот се покачват постоянно и спазването на определен бюджет за пътуване е по-важно от всякога", посочват от Post Oce, като подчертават, че 2/3 от британските семейства прекарват лятната си ваканция в чужбина.

Проучването сравнява цените на 10 основни стоки и услуги, свързани с храната и напитките, а също така
слънцезащитен крем и репелент против насекоми, в 16 популярни за британците европейски курорта.

Слънчев бряг е единственият български курорт в проучването. Гърция е представена с 4 дестинации, Испания, Португалия и Италия - също с по няколко. С по един морски курорт са включени също Кипър, Хърватия, Малта и Турция.

Проучването показва и в кои от изброените дестинации има ръст на цените в сравнение с миналата година.

За Слънчев бряг сметките показват, че средно около 110 паунда излиза дневният разход на семейство с деца за
обед и вечеря в ресторант, както и за закупуване на кафе, бутилка бира, чаша вино и безалкохолно в заведение, минерална вода от магазина. Към тези разходи са прибавени и слънцезащитният крем и репелент против насекоми.

Спрямо миналата година този дневен разход е нараснал с 10%, но въпреки това българският курорт това лято е най-евтин за британските семейства. Кафето у нас е 1.38 паунда, бутилка бира - 2.07 паунда, а безалкохолно - 2.21 паунда.

В някои от другите курорти в класацията тези артикули може да се намерят и на малко по-ниски цени, но това, което прави Слънчев бряг най-евтин, са разходите за обед и вечеря.

Цената на 2-степенно меню за двама
възрастни е 20.25 паунда, пица или паста за две деца - 8.29 паунда, а тристепенно меню за семейство с включено вино и безалкохолни напитки струва средно 59.38 паунда, пише "Индипендънт".

Турският курорт Мармарис е на второ място след Слънчев бряг. Миналата година Мармарис излезе първи по най-евтина ваканция, но тази година се отчита 17% ръст на цените. Там храната в ресторант може да е малко по-евтина, отколкото в Слънчев бряг, но виното и бирата са доста по-скъпи, както и слънцезащитен крем.

Ден почивка в Мармарис на едно семейство излиза 116 паунда.

В най-скъпата от 16-те дестинации - Ибиса, цените на 10-те наблюдавани стоки и услуги са двойно по-скъпи от тези в Слънчев бряг.