Помните ли маймунската шарка? Спихна с над 90%

Заболяването вече не представлява извънредна ситуация, обяви СЗО

Новини
13:27 - 12 Май 2023
1179
Помните ли маймунската шарка? Спихна с над 90%

Глобалната епидемия от маймунска шарка (mpox), която първоначално озадачи експертите, когато болестта се разпространи в повече от 100 страни миналата година, вече не представлява извънредна ситуация.

Това обяви Световната здравна организация, цитирана от Асошиейтед прес. Случаите на маймунска шарка са спаднали значително през последните месеци, пише news.bg.

Миналия юли генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че маймунската шарка, е извънредна ситуация, която се квалифицира като глобална криза. По думите му новият начин, по който маймунската шарка заразява хората (чрез сексуален контакт), повдига множество опасения, които изискват повече внимание.

Той изтъкна по време на брифинг, че неговата експертна комисия е стигнала до заключението, че случаите са спаднали с около 90% през последните месеци. Сега виждаме постоянен напредък в контролирането на епидемията и работим в тясно сътрудничество с най-засегнатите общности, допълни Гебрейесус.

Маймунската шарка е установена в части от централна и западна Африка от десетилетия, където хората се заразяват главно от животни като диви гризачи. През миналата година се появиха множество огнища в Европа и Северна Америка, а 99% от случаите бяха при хомо- и бисексуални мъже.