Поморийският манастир “Свети Георги” търси пари за ремонт

Общината отпуска 20 хиляди лева за реконструкция на старинната църква

Култура
10:55 - 15 Декември 2019
2372
Поморийският манастир “Свети Георги” търси пари за ремонт

Поморийският манастир „Свети Георги“ се нуждае от средства, за да бъде ремонтирана старинната му църква. Свети Георги е покровител, но и обединител на Поморие. Вярвам, че в навечерието на най-светлите християнски празници, заедно ще успеем да съградим нашия духовен дом отново. Това каза кметът на Поморие Иван Алексиев след лична среща с епископ Иеротей, съобщиха от морската община.

Манастир „Свети Георги” е една от най-старинните обители в България. Той е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България, който ежегодно приема хиляди поклонници, не само заради богатото си историческо минало, но и заради чудотворната икона на Свети Георги, намерена и съхранявана в манастира.  


През 2019 г. манастирската управа започна ремонт на построената през 1856 г. църква, със средства, осигурени по европейска програма. Но с разпокриването на сградата се установява, че гредите са напълно прогнили, а стените пропаднали. Това налага спешно да се направи цялостен ремонт на църквата – укрепване на конструкцията на сградата, подмяна на подовото покритие, на иконостаса и нова електрическа инсталация. За непредвидения ремонт обаче не са предвидени и средство по програмата. В момента църквата не е достъпна за посетители, иконите се съхраняват в приземния параклис на манастира.


„Надеждата ми е, ако има хора, които могат да поставят материалните си нужди на заден план и да отделят от залъка за духовното, да ни помогнат с лепта – кой колкото може, че да приключим с това непосилно за собствените си възможности дело до Великден, който е в края на април.”, казва игуменът на манастира епископ Иеротей.

Кметът Иван Алексиев заяви, че още на първото редовно заседание на Общинския съвет, ще внесе предложение за подпомагане на поморийския манастир със сумата от 20 хил. лева.

Банковата сметка на Манастир „Св.Георги”-Поморие е:

BG51 BPBI 79371068842801

Юробанк България АД