Помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро предлага ЕК

Според Киев дефицита в бюджета на страната ще бъде около 3,5 млрд. долара на месец

Украйна
15:35 - 09 Ноември 2022
1698
Помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро предлага ЕК

Европейската комисия съобщи подробности за пакета от 18 милиарда евро за икономическа подкрепа на Украйна до 2023 г. ЕК се надява той да бъде одобрен от държавите членки на ЕС, предава АФП.

Съгласно плана блокът ще изпраща на Киев по 1,5 млрд. евро на месец под формата на 35-годишни заеми, като лихвените плащания ще се покриват от Европейския съюз.  

През май ЕС обеща 9 млрд. евро за т.нар. макрофинансова помощ за Украйна, но от тях само 6 млрд. евро получиха подкрепата на страните от ЕС. До момента са изплатени само 1 млрд. евро. Все още се обсъжда как да бъдат предоставени останалите 3 млрд. евро.

"Предоставянето на краткосрочни облекчения в рамките на макрофинансовата помощ за Украйна досега се извършваше ad hoc", заяви комисарят на ЕС по въпросите на бюджета Йоханес Хан.

"С оглед на продължаващата нужда от помощ може да се обмисли по-структурно решение за по-висока степен на предвидимост и аз работя усилено с държавите от ЕС по начин, който да ни позволи да имаме по-структурирана, предвидима и автоматизирана подкрепа поне за следващата година", добави Хан. Според изчисления на Киев дефицита в бюджета на страната ще бъде около 3,5 млрд. долара на месец през следващата година.