Помощникът на Клоп: Петте смени спасиха футбола

Спорт
17:02 - 04 Август 2022
2755
Помощникът на Клоп: Петте смени спасиха футбола

Използването на пет смени в мачовете е спасило футбола, е мнението на един от помощник-треньорите на Ливърпул Пеп Лейндерс. Въвеждането на пет промени в състава вместо традиционните за дълго време три стана през лятото на 2020-а година, когато футболният живот беше възстановен след пандемията от коронавирус.

Международният борд за правилата на играта (ИФАБ) се съгласи да запази това правило за постоянно през октомври миналата година, но Висшата лига на Англия се върна към три промени в състава на мач за последните два сезона.

Въпреки това, клубовете от най-високото ниво на футбола на Острова се обединиха в използването на пет смени през предстоящата кампания 2022/2023, което се приветства от Лейндерс.

Голямото нещо през предстоящата кампания и мисля, че ще се превърне в най-решаващ аспект за първенството, е това как отборите ще използват петте си смени. Защото смятам, че това ще промени значително Висшата лига", коментира нидерландският асистент на Юрген Клоп, цитиран от агенция РА.

"Ние наистина сме доволни от това, защото то означава, че можем да играем интензивно от 1-ата до 95-ата минута. Това вече ни дава варианти да опитваме как да използваме отбора и как да се справим, когато играем на всеки три дни. Мисля, че това правило спаси футбола. Защото ако искаш да играеш на високо ниво на всеки три дни, тази промяна беше наложителна и задължителна".

Наистина съм щастлив, че Висшата лига го видя и клубовете го видяха. Но също така мисля, че това правило ще бъде оръжие за всички английски клубове, което играят в европейските турнири, казва още той.

Мениджърите на фаворитите за титлата в последните години в Англия Пеп Гуардиола (Манчестър Сити) и Юрген Клоп (Ливърпул) бяха сред критиците на отпадането на петте смени след края на пандемията.

Другата обнадеждаваща новина е, че промените влизат в сила от сезон, който ще бъде различен в сравнение с всеки друг - със Световно първенство в Катар през зимата, но и намиращо се по средата на първенствата в европейските лиги.

Самият Лейндерс, освен помощник-треньор на Юрген Клоп, е работил на подобни позиции във водещи европейски клубове като Порто и ПСВ Андховен и е един от "тихите" революционери на футбола.

Това е една динамика като предизвикателство, на което трябва да отговорят отборите, а по този въпрос той пише в книгата си "Интензивност - историята отвътре как се разви сезон 2021/22 на Ливърпул".

"В книгата ще се обясни много добре как не бяхме заети в три четвърти от годината, как сме планирали новия сезон по отношение на това къде отиваме и какво искаме да постигнем", казва още помощник-треньорът.

"Решихме да отидем в Дубай. Защото е близо до Катар, за да могат футболистите да си създадат автоматика на телата, да се подготвят максимално бързо за връщането им обратно в отбора, а също така да направим най-добрата възможна подготовка за спринта, който ни очаква във втората част от сезона", завършва специалистът.