Помпейо тръгва на обиколка в Източна Европа

Политика
14:48 - 10 Август 2020
1315
Помпейо тръгва на обиколка в Източна Европа

В момент, когато Доналд Тръмп е в хладни отношения с Германия и се кани да свие драстично американското военно присъствие там, първият дипломат на САЩ Майк Помпейо разчита на по-безоблачно посрещане на Централна и Източна Европа.

Утре той започва своята петдневна обиколка из Европа, която ще приключи в Полша. Близката съюзничка на президента на САЩ гори от желание да приеме на своя земя част от войските, напускащи Германия. Очаква се скоро двете страни да сключат и споразумение помежду си за разполагането на ротационен принцип на допълнителни 1000 войници в Полша. В страната Помпейо смята да повдигне и въпроса за енергийната зависимост на Европа от Русия, пише "Монитор". 

Обиколката ще отведе Помпейо също в Чехия, Словения и Австрия, където се предвижда той да призове съюзниците на САЩ да се отдръпнат от китайския телекомуникационен гигант "Хуавей", световен лидер в доставките на 5G мрежи.

Визитата в Словения ще е първото посещение в страната на американски първи американски дипломат от 2001 г. Очаква се Помпейо да подпише там споразумение за 5G, посочиха служители от Държавния департамент без повече уточнения за спогодбата.

В Чехия пък се предвижда той да посети Пилзен за възпоменателна церемония във връзка с освобождаването на Западна Бохемия от войските на американския генерал Джордж Патън през 1945 г. Там, графикът на първия дипломат на САЩ включва и среща, която се очертава напрегната - с президента на Чехия Милош Земан, известен с проруските и прокитайските си възгледи.

Помпейо предприема това пътуване няколко седмици, след като бе обявено изтеглянето на близо 12 000 американски войници от Германия, 6400 от които ще бъдат върнати в САЩ, а 5600 - предислоцирани в други страни от НАТО, включително Белгия и Италия.

До изтеглянето се стигна, тъй като американският президент вярва, че Берлин не се включва достатъчно в разходите на НАТО, а същевременно получава финансови ползи от военното присъствие на САЩ.