Помпео призова Европа да премахне митата

САЩ настоява за изгодни търговски отношения с ЕС

Политика
12:40 - 03 Юни 2019
2499
Помпео призова Европа да премахне митата

САЩ иска Европа да не въвежда мита върху американски стоки и да осигури равни условия за производителите. За това призова държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю, публикувано в днешния брой на германския в. "Райнише пост".
Искаме да виждаме нашите селскостопански продукти в Европа, допълва държавният секретар на САЩ. По думите му това е едно от най-важните условия за поддържането на взаимно изгодни търговски отношения между САЩ и ЕС. Припомняме, че на 1 юни 2018 година САЩ въведоха мита за стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и страните от ЕС съответно от 25 и 10 процента. Те пък приеха ответни мерки. ЕС заведе дело в Световната търговска организация и от 22 юни въведе мита от 25 процента за редица стоки, внасяни от САЩ - от сектора на металургията, машиностроенето и селскостопански продукти, чиято обща сума на износа е 2.8 милиарда евро годишно. Тръмп заяви, че САЩ ще въведат мита върху автомобилите, внасяни от страните от ЕС, ако евросъюзът не ликвидира търговските бариери пред американските компании.
На 18 май Тръмп трябваше да вземе решение дали да въведе мита от 25 процента върху вносните европейски коли и автомобилни части. На 17 май държавният глава на САЩ се възползва от правото си, дадено му от търговското законодателство на страната, да отложи решението си за митата със 180 дни, през които да се водят преговори с търговските партньори, припомня ТАСС.