Помпео възкресява идеята за добив на шистов газ у нас

Има алтернативи на Путиновото синьо гориво, убеден е бившият държавен секретар на САЩ

Свят
12:31 - 31 Август 2022
2217
Помпео възкресява идеята за добив на шистов газ у нас

Има алтернатива на газа на Путин. Това заяви на лекция в София Майк Помпео, бивш държавен секретар на САЩ при президента Доналд Тръмп, цитиран от "24 часа". 

Той бе поканен от КРИБ да е лектор по темата енергетиката и възможностите на България да се превърне в лидер в енергийната сигурност в региона. Попмео потърси независимостта от руските доставки в добива на шистов газ. Потребявате 3 млрд. куб. м, а стоите върху 500 млрд., каза той. Призова да не се позволява забрана за добива му. Фракингът бил много по-чист начин, отколкото добивът на нефт в Русия.

Страната ви е на 500 км от войната в Украйна, припомни Помпео и подчерта, че България може да има важна роля във възстановяването й. Работа на всяка страна е как ще се отнася към Русия, каза бившият държавен секретар.

По повод кончината на Михаил Горбачов, Помпео припомни ролята на руския лидер, на Маргарет Тачър, Роналд Рейгън, на папата за постигане на свободата и нови възможности.

Президентът Путин не се е променил, работейки с водещи фигури в Европа. През 2005 г. той обяви разпадането на СССР като най-голямото нещастие, каза Помпео. Променило се е неговото изчисление на риска, каза бившият държавен секретар.

Той заяви, че Тръмп гледал на амбициите му сериозно, а Байдън се е провалил.

САЩ отменили санкциите върху "Северен поток 2". Сега няма надеждни доставки на руски газ в Европа. Затваряме ядрени реактори, казваме "не" на въглищата и се провалихме пред нашите хора, заяви той.

САЩ щели да помогнат на страната ни с шистовия газ, предложи Помпео и заяви, че той е променил енергетиката на САЩ. Можете да се превърнете във важен партньор в Централна Европа, която да се освободи от зависимостта от Русия.