Помпео: Заключенията на ООН за Солеймани са лъжа

САЩ са прозрачни по отношение на основите на международното право

Свят
11:16 - 10 Юли 2020
823
Помпео: Заключенията на ООН за Солеймани са лъжа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отхвърли констатациите на специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Агнес Каламар, която констатира, че с нарушение на закона и международното право, американците са ликвидирали иранския генерал Касем Солеймани, съобщава ТАСС.

"Ние отхвърляме доклада и становищата, публикувани днес от специалния докладчик на ООН Каламар... Констатациите на Каламар са лъжа", се казва в изявлението на Помпео, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент.

Според Помпео ударът срещу Солеймани е "отговор на ескалацията на поредица от въоръжени атаки, извършени в предишни месеци от Иран". Според ръководителя на американското външно министерство този удар е "нанесен с цел възпиране на Иран да започне или подкрепя по-нататъшни атаки срещу САЩ и американските интереси, както и да отслаби възможностите на Ал-Кудс".

Държавният секретар добави, че "САЩ са прозрачни по отношение на основите на международното право" по въпроса за поразяването. "Както подчертахме на 8 януари 2020 г., в писмо, изпратено до Съвета за сигурност на ООН в съответствие с член 51 от Устава на ООН, беше извършен удар при упражняване на неотменното право на САЩ за самозащита", обобщи Помпео.

На 44-ата сесия на Съвета за правата на човека на ООН в Женева, Каламар заяви, че "унищожаването на иранския генерал Касем Солеймани е нарушение на Устава на ООН, уреждащ използването на сила и произволните убийства".