Поне 10 ранени на митинг срещу ограниченията в Германия

Големи събития, включително футболни мачове, могат да се провеждат, но без публика

ЕС
13:11 - 03 Януари 2022
2690
Поне 10 ранени на митинг срещу ограниченията в Германия

Най-малко 10 души, сред които четирима полицаи, са ранени по време на протест срещу ограниченията в германския град Грайц (Тюрингия). Местната полиция е цитирана от информационна агенция ДПА.

Митингът се проведе в събота вечерта и събра около 400 души. Полицията не разреши провеждането на планираната от организаторите демонстрация по улиците на града, ситуацията ескалира и се наложи полицаите да използват сълзотворен газ и палки, за да усмирят особено агресивните участници.

Демонстрации срещу ограниченията се проведоха в събота и в други градове на Тюрингия. Събраха се общо над 1000 души.

По време на срещата на канцлера и министър-председателите на федералните провинции на 21 декември беше решено, че най-късно от 28 декември в частни апартаменти и къщи ще могат да се събират максимум 10 души, независимо дали са ваксинирани или са се заразили с COVID-19. Изключение се прави за деца на възраст под 14 години.

Достъпът до ресторантите, магазините и обществения транспорт е ограничен за лица, които са ваксинирани и са се възстановили от COVID-19. На някои места се прилага правилото 2G+, което означава, че освен сертификат за ваксинация или доказателство за предишно заболяване трябва да представите и отрицателен резултат от тест за коронавирус, валиден не повече от 24 часа след теста.

Големи събития, включително футболни мачове, могат да се провеждат, но без публика. Това се отнася за всички спортни, културни и други събития в Германия. Дискотеките, клубовете и баровете в цялата страна са затворени.