Поне 36 са умните цивилизации в галактиката

Числото им е установено с математическо моделиране

Мистика
16:36 - 26 Август 2021
4002
Поне 36 са умните цивилизации в галактиката

Група изследователи от Университета в Нотингам, Великобритания, стигнат до заключението, че в нашата галактика могат да бъдат установени контакти с 36 извънземни цивилизации. Резултатите от изследването са публикувани в The Astrophysical Journal.

Използвайки математическо моделиране, учените са установили, че в Млечния път може да има около 36 технически напреднали цивилизации. В своята работа астрофизиците изхождат от Коперниковия принцип, основан на философска концепция, използвана в астрономията. Концепцията приема, че Земята не е единствената планета във Вселената, на която може да има живот. Освен това учените се основават на уравнението на Дрейк, което взема предвид седем фактора, необходими за развитието на интелигентния живот на друга планета и нейното слънце.

Изследователите също са взели предвид, че ще са необходими поне 5 милиарда години, за да се формира интелигентен живот на други планети, тоест почти същия период като на Земята. Затова астрофизиците са сигурни, че в нашата галактика трябва да има поне няколко десетки активни интелигентни цивилизации.

Екипът от учени, ръководен от професора по астрофизика Кристофър Конселис, се обединява около тезата, че интелигентният живот се формира на други планети почти по същия начин, както на Земята.

„Нашето изследване показва, че търсенето на извънземни интелигентни цивилизации не само разкрива разбиране за това как се формира животът, но също така ни дава улики за това колко дълго ще продължи животът на нашата цивилизация“, казва професор Конселис. „Ако установим, че съществува интелигентен живот, тогава ще разберем колко дълго може да живее нашата цивилизация; ако не намерим живот в нашата галактика, това ще бъде лош знак за бъдещото ни съществуване“, добавя професорът.