Поне 50% от топлоенергийни мощности на Украйна са засегнати

Новини
22:09 - 21 Октомври 2022
2867
Поне 50% от топлоенергийни мощности на Украйна са засегнати

Русия е нанесла ракетни удари на най-малко половината от топлинния производствен капацитет на Украйна и е извършила повече от 300 въздушни удара по украински енергийни съоръжения от 10 октомври насам, причинявайки щети за милиарди долари, но не всички засегнати енергийни блокове са спрели да работят напълно заяви в петък украинският министър на енергетиката Херман Халушченко.

В интервю за агенция Ройтерс Халушченко каза, че 30% до 40% от цялата национална енергийна инфраструктура е била засегната при атаките, които той описа като предназначени да унищожат енергийната система на Украйна - цел, която според него обаче не е била постигната.

"Мога да ви кажа, че това е поне половината от нашите производствени мощности. Дори повече", каза той, запитан за мащаба на щетите.

"Тази седмица те се насочиха към редица топлинни централи", посочи Халушченко, добавяйки, че Украйна е загубила 4000 MW (мегавата) в производствен капацитет в резултат на тези атаки.

Русия засили своите въздушни атаки срещу Украйна от миналата седмица, използвайки ракети и дроново-камикадзе, насочени към Киев, други големи градове и енергийна инфраструктура.

"Виждаме, че тези удари са насочени към редица нови съоръжения, но също така са обстрелвали съоръжения, които вече са били обстрелвани преди, за да ги унищожат напълно“, посочи Халушченко.

Той каза, че вносът на електроенергия може да бъде една от опциите, които Украйна преследва за преодоляване на кризата и че някои търговци вече са започнали преговори с доставчици.