Поне 78 загинали и над 4000 ранени при експлозията в Бейрут

Новини
08:10 - 05 Август 2020
2469
Поне 78 загинали и над 4000 ранени при експлозията в Бейрут

Ливан е в тридневен траур от днес след мощната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха най-малко 78 души, а над 4000 са ранени. 

Целият град беше разтърсен от взрива, предизвикал хаос и паника. Експлозията е станала от детонирането на конфискувана амониева селитра, съхранявана в пристанищен склад за по-нататъшна преработка и унищожение.

В момента усилията са насочени към спасяване на ранените и търсене на загинали под отломките на разрушени сгради.

Ливанският президент Мишел Аун заяви, че в столицата Бейрут ще бъде обявено извънредно положение. То ще бъде в сила за две седмици. Това съобщи "Ройтерс".

Агенцията уточнява, че рестриктивната мярка идва след огромната експлозия на пристанището.

Мишел Аун заяви, че е неприемливо 2700 тона амониева селитра да бъдат съхранявана в стари складове. Тя е била конфискувана през 2015 г. от молдовски товарен кораб.

Мишел Аун е разпоредил на правителството да се вземат всички необходими мерки за бързо справяне с трагедията. Причината е, че при взрива има пострадали посолства, така и ранени служители и войници на ООН.

Очаква се в сряда ливанските власти да дадат подробности за пострадалите служители на чуждестранните мисии и сините каски.

За сега няма данни за загинали или пострадали българи, съобщи посланикът на България в Бейрут Боян Велев в ефира на „Здравей, България”.