Попариха пенсионерите: Спират преизчисляването на пенсиите

НСТС не постигна съгласие и за обезщетението при отглеждане на дете до двегодишна възраст

Новини
12:32 - 30 Май 2023
7519
Попариха пенсионерите: Спират преизчисляването на пенсиите

Днес се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На него не бяха одобрени двата законопроекта на парламентарната група на „БСП за България“ за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Единият от тях предвижда две промени, съобщава БТА.

С едната се предлага пенсиите, отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г. включително, да се преизчислят от 1 юли 2023 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж. С другата – пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2000 г., включително, да се преизчислят от 1 юли, като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2021 г., след което размерът на пенсиите да се определи при условията и по реда на чл. 79, 75 и 79.

Социалните партньори не постигнаха съгласие и по другия законопроект за изменение в КСО. С него се предлага размерът на обезщетението при отглеждане на дете до двегодишна възраст да бъде обвързан с размера на минималната работна заплата. В мотивите се посочва, че целта е трайно уреждане в законодателството на размера на обезщетението, съобразено с икономическата динамика в страната. Вносителите уточняват, че за 2023 г. предвиденото обезщетение е 710 лв, въпреки че за 2023 г. МРЗ е 780 лв.