Поптодорова зове САЩ да махнат визите за българи

Джо Байдън ще бъде един порядъчен, смислен и не особено въодушевяващ президент, смята бившият ни посланик във Вашингтон

Политика
10:05 - 21 Януари 2021
1400
Поптодорова зове САЩ да махнат визите за българи

„Външната политика на САЩ ще се преформатира. Знам, че големите надежди едва ли не са да се върнем във времето преди Тръмп – няма да се случи. Нито един президент не може да избяга от наследството на своя предшественик. Колкото и необичаен да беше Тръмп, той също остави наследство, което Байдън ще трябва да поеме”. Това заяви пред Нова телевизия бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова.

По думите й Байдън няма да предприеме някакви резки движение от гледна точка на милитаристичните авантюри. „Мисля, че той ще бъде един порядъчен, смислен и не особено въодушевяващ президент. Няма да има ораторските качества на Обама, например. Ще видим  една премислена и спокойна политика”, смята  Поптодорова.

Тя направи коментар и относно визите за български граждани и дали е възможно те да бъдат премахнати. „Истината е, че това няма да стане само защото е дошла нова администрация на Байдън.  Решението се взима от Конгреса. Сега е моментът ЕС да вкара темата”, поясни тя.

По думите й ще станем свидетели на по-ясно присъствие на САЩ на Балканите. Елена Поптодорова коментира и темата за „Северен поток”.

„Белене” очевидно няма да стане. Трябва да се минимизират щетите. Най-страшното е, че Северна България, която беше причината да се построи различна тръба, остава тотално изключена. До там няма да стига никакъв газ. Не е ясно дали ще има санкции за нас. Не знаем какво ще се случи в турската част. Всичко зависи от това дали сме се опитали да вкараме под масата някакъв руски подизпълнител”, коментира още Поптодорова.

"Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев пред Нова телевизия.

Относно отношенията с България той обясни, че администрациите идват и си отиват, но приятелските и съюзнически отношения между двете държави остават.

„Продължава модернизацията на българските военновъздушни сили с решението за придобиване на нови изтребители F-16. Мрежите от пето поколение. От стратегическо значение е приключването на интерконектора с Гърция, както и регионалният хъб „Балкан”, допълни Стойчев.

„Това партньорство е много важно и от гледна точка програмата за безвизови пътувания. Ние считаме, че България изпълнява всички критерии, единственият, който към този момент не се изпълнява е процентът на отказаните визи. Тенденцията обаче е положителна. Преди години беше 18%, за 2019 г. е 9.75%”, категоричен беше Стойчев.

Според него не е недопустимо разделянето на европейските граждани на две категории. „Факт е, че от много години България не представлява риск за САЩ. Добър пример е случаят с Канада. Силно се надявам визовият режим да отпадне при новия президент”, каза посланикът ни.

Относно предстоящите избори за парламент у нас и организацията на процеса в чужбина Стойчев посочи, че българските дипломатически представителства в чужбина са организирали многократно вот и имат добър опит.

„По места имаме общности и с тяхното съдействие съм сигурен, че изборите ще преминат в една нормална обстановка”, заключи Тихомир Стойчев.