Пореден антиправителствен протест в Грузия

Общественото мнение в страната е преобладаващо проевропейско

Свят
13:07 - 10 Април 2023
1280
Пореден антиправителствен протест в Грузия

Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Грузия на фона на нарастващата опозиция срещу правителството на страната, съобщава БиБиСи. Демонстрантите обвиняват управляващата партия "Грузинска мечта", че е под влиянието на Русия и че отстъпва от демокрацията.

Правителството е обвинено, че хвърля в затвора политически опоненти и кара независимите медии да мълчат. Митингът беше организиран от основната опозиционна партия в подкрепа на задържания бивш президент Михаил Саакашвили.

Саакашвили, който изкара два мандата като президент между 2004 г. и 2013 г., в момента излежава присъда от шест години затвор за злоупотреба с власт, въпреки че международни правозащитни групи определиха присъдата му като политически мотивирана.

Протестиращите пред сградата на парламента в столицата Тбилиси развяваха знамена на Грузия, Украйна и Европейския съюз и държаха огромен транспарант с надпис: "За европейско бъдеще".

Обръщайки се към демонстрантите, Леван Хабеишвили, председател на партията Обединено национално движение, основана от Саакашвили, призова за освобождаване на политическите затворници и въвеждане на реформите, които Брюксел поиска.

Общественото мнение в Грузия е преобладаващо проевропейско и правителството казва, че остава ангажирано с кандидатурата на страната да се присъедини към блока. Според критиците действията на кабинета вредят на шансовете на Грузия да получи членство.

Грузия кандидатства за членство в ЕС заедно с Украйна и Молдова дни след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.