Пореден арест на руски военен по обвинения в корупция

Русия
11:26 - 07 Август 2024
591
Пореден арест на руски военен по обвинения в корупция

Владимир Демчик, бивш началник на отдел „Имущество“ в руското министерство на отбраната, е бил арестуван по обвинения в корупция, съобщи руският Следствен комитет на 6 август.

Демчик е заподозрян, че е взел подкуп в размер на 4 милиона рубли (46 900 долара) през 2017 г. от изпълнителния директор на търговска организация, която искала да спечели държавни поръчки, пише „Киев Индипендънт“.

От април няколко високопоставени руски военни служители бяха арестувани по обвинения, вариращи от подкуп до злоупотреба с власт, след уволнението на заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов.

В средата на май руският президент Владимир Путин освободи от поста министър на отбраната и дългогодишния си съюзник Сергей Шойгу. Той беше заменен от бившия първи заместник министър-председател Андрей Белоусов.

Наскоро Украинското военно разузнаване също съобщи за рязко увеличение на регистрираните наказателни производства за подкупи в руската армия.

Само в Южния военен окръг на руските въоръжени сили броят на наказателните дела, образувани за петте месеца на 2024 г. заради незаконно уволнение от служба чрез подкуп, се е утроил.

Почти половината от тези производства се разследват в 8-а комбинирана армия, чиито части са разположени в Украйна.