Пореден ден на масови протести във Франция

В Париж ловците на плъхове дадоха тон, като хвърлиха трупове на гризачи пред кметството

ЕС
16:41 - 06 Април 2023
1379
Пореден ден на масови протести във Франция

Протестиращи французи прекъснаха движението на автомобили на главното летище в Париж и полицията използва сълзотворен газ в други френски градове, докато хиляди хора протестират в пореден ден на стачки и национални демонстрации в четвъртък, опитвайки се да накарат президента Еманюел Макрон да отмени пенсионните реформи, които предизвикаха продължила месеци буря от обществен гняв, предава Асошиейтед Прес.

В Париж ловците на плъхове дадоха тон, като хвърлиха трупове на гризачи пред кметството. Този протест в сряда беше една от най-шокиращите илюстрации за това как плановете на Макрон да повиши националната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години предизвикаха гнева на работниците

Наташа Поме, лидер на клона на обществените услуги на профсъюза CGT, каза в четвъртък, че парижките ловци на плъхове искат "да покажат тежката реалност на своята мисия" и че съпротивата срещу пенсионните реформи на Макрон се превръща в по-широко движение на недоволство на работниците от ниски заплати и други проблеми.

Десет предишни кръга от общонационални стачки и протести от януари насам не успяха да накарат Макрон да промени курса и няма признаци от правителството му, че 11-ият кръг в четвъртък ще го накара да отстъпи.

Разговорите между профсъюзните лидери и премиера Елизабет Борн бързо прекъснаха в сряда без пробив, подготвяйки сцената за връщане на протестиращите по улиците.

До голяма степен мирни тълпи маршируваха зад цветните знамена и транспаранти на синдикатите в Марсилия на средиземноморския бряг, Бордо на югозапад, Лион на югоизток и други градове. В Париж стачкуващи отново затвориха Айфеловата кула.

В западния град Нант тракторите на земеделските производители се присъединиха към протестното шествие и гъсти облаци от сълзотворен газ бяха използвани от полицията срещу демонстрантите. Полицията използва сълзотворен газ в Лион и Рен.

На парижкото летище "Шарл де Гол" около 100 демонстранти блокираха път, водещ към Терминал 1 в четвъртък сутринта, и влязоха в сградата на терминала, каза операторът на летището. Оттам съобщиха, че полетите не са засегнати.

Представител на CGT на летището, Лорис Форман, каза пред BFM TV, че демонстрантите искат "да покажат на света и Европа, че не искаме да работим до 64 години".

Стачкуващите работници оказаха по-слабо въздействие върху транспортните услуги, отколкото през предишните дни на протести, а в някои градове се съобщава за по-малко демонстранти. И все пак, макар и малко отслабнали, шествията в страната показаха, че съпротивата срещу пенсионната реформа остава силна.