Пореден министър обеща влаковете да летят със 160 км/час

От София до Бургас ще се стига за 3,5 часа, ама след 2026-а година, надява се Георги Гвоздейков

Новини
13:45 - 14 Август 2023
3464
Пореден министър обеща влаковете да летят със 160 км/час

Най-много за три часа и половина пътниците трябва да стигат от София до Бургас.

Това ще стане факт през 2026 г., когато влаковете ще пътуват с максимална скорост от 160 км/час, каза в „Здравей, България“ по Нова тв транспортният министър Георги Гвоздейков.

Подобни обещания слушаме от всички предшественици на настоящия обитател на  „Дякон Игнатий“ №9.

Той обеща дистанцията от столицата до Пловдив да се преодолява само за час. 

„Ландшафтът не позволява по-висока скорост. Подобряваме старите трасета“, заяви министърът. 

Той сподели, че с колегите си от министерството са изпратили писма до доставчиците на вагони, за да осигурят такива, които са сравнително ново поколение, за да се модернизира наличният подвижен състав. 

„Подвижният състав, който ще бъде доставен по ПВУ през 2026 г., покрива 50% от нуждите на БДЖ, а ние трябва да осигурим останалите 50% и това да започне в краткосрочен план“, подчерта министър Гвоздейков. Той допълни, че пазарното проучване ще

покаже дали компаниите имат в наличност мотрисни влакове, и дали планират производство до края на настоящата календарна година.

В запитването се посочват базовите характеристики, на които трябва да отговаря подвижният състав, за да е съвместим с българската жп мрежа. „Целта е това да са влакове от ново поколение, които държавата може да придобие в спешен порядък още преди доставките по ПВУ“, обясни още Гвоздейков.

„През 2026 г., когато установим и другия ресурс от Плана за възстановяване и устойчивост, в който е предвидена модернизацията на подвижния състав, ще притежаваме двата компонента на това ниво – и инфраструктурата, която позволява висока скорост, и подвижния състав“, заяви Гвозейков.