Пореден скандал в БСП: Уличиха Корнелия в лъжа (ДОКУМЕНТИ)

Политика
20:17 - 04 Юни 2020
10445
Пореден скандал в БСП: Уличиха Корнелия в лъжа (ДОКУМЕНТИ)

Няма ден без скандали в БСП в навечерието на прекия избор на нов червен лидер. След като в сряда стана ясно, че парламентарната група на левицата се е разцепила по темата може ли да се променя правилникът й, за да се направят рокади в ръководството, днес председателката Корнелия Нинова е излязла с позиция, че това не е възможно заради изискването по устав промени да се съглашателстват и с коалиционните партньори. Оказва се обаче, че това не е истина, както тази вечер разкри член на пленума и сочен за опозиционер на Нинова - д-р Галин Дурев от пловдивската организация. 

"Колко лъжи и манипулативни твърдения съдържа днешното съобщение в сайта на БСП? Първо, предложението е на практика внесено от 41 народни представители. Второ, т.нар. ''група депутати'' представляват на практика повече от половината парламентарна група. Трето, тези правила съществували в същия вид в 42, 43 и 44 НС. Да, но не са съществували в 39, 40, 41 НС. Правилниците отразяват реални обстоятелства и това не може да бъде мотив. Четвърто, тези правила били залегнали в договора за създаване на коалицията...откровена ЛЪЖА! Това може ясно да се види в приложените Коалиционна рамка, Решение за създаване на коалицията и Решение за създаване на ПГ ''БСП за България'', като от последното ясно се вижда, че ръководството на парламентарната група е избрано от общото събрание, а не от коалиционния съвет", написа Дурев и разобличи манипулацията, станала факт във вторник в късните часове.

Той напомня още, че промени в правилника се правят по искане на една трета от членовете на групата. "Доколкото ми е известно 41 от 79 е повече от една трета. Записано е също, че предложенията за промяна на правилника се приемат с обикновено мнозинство от всички членове на групата, т.е. ЛЪЖА е, че Коалиционният съвет има отношение към този въпрос", допълва социалистът и прилага съответните официални за БСП документи: