Пореден търговски кораб атакуван край Йемен

Свят
13:11 - 23 Май 2024
1119
Пореден търговски кораб атакуван край Йемен

Ракетна атака е била насочена към търговски кораб, преминаващ транзитно от йеменския пристанищен град Ходейда, без да причини щети или жертви, съобщиха в четвъртък фирми за морска сигурност, цитирани от Times of Israel.

Корабът се е намирал на 125 километра от Ходейда, каза компанията за морска сигурност Амбри, без да идентифицира кораба или знамето, под което плава.

Морските търговски операции на Обединеното кралство, управлявани от Кралския флот, също съобщиха за инцидент на същото място в близост до пролива Баб ел-Мандеб в южната част на Червено море, с "ракета, ударила водата в непосредствена близост" до кораба.

"Корабът и целият екипаж са в безопасност и продължават към следващото пристанище", се казва в съобщение.

Групата, която контролира йеменската столица Сана и голяма част от крайбрежието на Червено море на страната, казва, че кампанията им е в знак на солидарност с палестинците на фона на войната в Газа, която беше предизвикана от нападението на терористична група "Хамас" на 7 октомври, при което около 1200 души бяха убити в Израел и 252 са взети за заложници.

Според Морската администрация на Съединените щати хусите са предприели повече от 50 атаки срещу кораби, завзели са един кораб и са потопили друг.