Поредна стачка на спешните медици в Англия и Уелс

Правителството продължава да твърди, че не може да си позволи увеличение на заплащането

Свят
11:49 - 23 Януари 2023
1224
Поредна стачка на спешните медици в Англия и Уелс

Персоналът на Бърза помощ стачкува днес в Англия и Уелс по повод заплащането. Членове на три синдиката участват в стачката.

Около 15 000 шофьори на линейки, парамедици и служители в колцентрове стачкуват за трети път в рамките на пет седмици. Планирани са още стачки през следващите седмици, като най-сериозна ще бъде тази на 6 февруари, когато ще се включат и медицинските сестри. Подобно на предишните две стачки Бърза помощ ще обслужва само най-тежките случаи, предава БНР.

Правителството продължава да твърди, че не може да си позволи увеличение на заплащането над инфлацията.

Здравният министър Стив Баркли каза, че решението за днешната стачка е "много разочароващо" и въпреки извънредните планове на правителството за смекчаване на последиците и рисковете за пациентите, денят ще бъде много труден.

Генералният секретар на профсъюза "Юнайт" Шарън Греъм заяви за Скай нюз, че правителството е готово да преговаря за всичко друго, но не и за заплащането.

А Кристина Макани от "Юнисън" предупреди министъра на финансите Джеръми Хънт, че ако продължава да се противи на призивите за отпускане на допълнителни средства и стартиране на преговори със синдикатите за прекратяване на стачките, стачната вълна в националното здравеопазване може да продължи много месеци наред.