Поредният грабеж: Кой иска да вземе банка с 3-4 милиарда капитал?

Актуални новини
14:40 - 13 Юли 2021
11093
Поредният грабеж: Кой иска да вземе банка с 3-4 милиарда капитал?

Идеята на Слави Трифонов Българската банка за развитие да бъде приватизирана на практика или е тотална некадърност, или е измама - да се вземе срещу някакви дребни пари банка, която дефакто работи с капитал от 3-4 милиарда! Които са държавни, публични пари.

Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

„Това е големият зор – да вземат тия пари. Ако това се допусне, би било огромен грабеж! А Слави Трифонов го каза като основен свой приоритет, на който отдели най-много време”, подчерта Божилов. 

Той сподели, че е говорил и с редица финансисти по темата. „Никой от тях не знае как това нещо може да се продаде – то просто не е банка, то е държавен фонд. ББР е респондент на Европейската централна банка и на Европейската банка за развитие по европрограми – през нея минават парите за разплащания. От друга страна тя по принцип е тясно вързана с капиталовите инвестиции на държавата, защото е мажоритарен акционер”, обясни юристът.

Божилов припомни, че ББР е създадена със закон на база на европейски препоръки и директиви и в него е записано кой може да придобива акции в тази банка. „Смисълът на тази банка е да се подпомагат определени сектори при преференциални условия. Ако я изкараш на пазара като търговска банка – КЗК ще ги забрани!”, предупреди още той.

Според него целта е следната:

„Вероятно идеята е да я оценяват на активи. Но тия кредити като ги преоцениш - както стана с КТБ, и кажеш - абе, те тия кредити са 10% от себестойността им, ти си взимаш банката на 10% от парите и взимаш едни обезпечения по тия кредити и всичко останало, държавни пари, за 3-4 млрд.!”, посочи Даниел Божилов.

„Големият въпрос е кой е пуснал тая муха на Славчо, защото той го каза това като основен приоритет и се спря в изявлението си най-много време на него. А той от финанси не разбира. Което означава, че някой му е запалил фитила. Въпросът е кой?”, обобщи юристът.