Поредният куц ремонт в София - бул. „Тодор Каблешков” е кошмар

Общество
16:24 - 14 Август 2020
3228
Поредният куц ремонт в София - бул. „Тодор Каблешков” е кошмар

Поредният ремонт с лошо качество и неспазване на сроковете върви на територията на Столична община. За това сигнализира общинският съветник от гражданската организация "Спаси София" Борис Бонев.

Разширението на един километър от ключовия булевард "Тодор Каблешков" в "Манастирски ливади" в участъка от бул. "България" до ул. "Луи Айер" се бави и със сигурност няма да приключи в графика, обявен от кмета Йорданка Фандъкова - месец август, показа той.

Въпреки че според договора на София с изпълнителя "Трейс груп" на 60-ия ден от ремонта обектът трябваше да е пред завършване, Бонев излъчи видео, от което се вижда, че това очевидно няма как да се случи през този месец.

От кадрите става ясно, строителите не са на работните си места и след края на обедната си почивка, а също и че на сравнително мащабния обект работят доста малко хора. "На обекта просто не се работи. При над 10 млн. лева, дадени за строителството на тази сравнително къса отсечка, на практика има десетина човека, които предимно седят на сянка и си почиват. Бях тук и в 12 по обяд, а вече сме 14.30 ч. Повечето от тези хора не са мръднали от сянката", съобщи независимият общински съветник.

"Въпреки че кметът Фандъкова всеки ден минава по това трасе, пътувайки от дома си за Столична община, служебният мерцедес на НСО явно е с прекалено добре затъмнени стъкла, или пък е успял да замъгли нейния поглед, за да не види кметът, че по този обект просто не се работи", коментира той. Освен това Бонев показа, че широчината на строящите се велоалеи по разширения булевард ще е около 134 см. при изискване тя да е 2 метра или най-малко 1,5 м.

Както "Сега" писа, при старта на разширението на сравнително късия участък от бул. "Тодор Каблешков" на 31 май т.г. Фандъкова заяви, че този булевард е част от вътрешния градски ринг и че неговото изграждане е изключително важно за "разтоварване на транзитния трафик в града". Затова тя нарече строителството на участъците от вътрешните рингове "приоритетни задачи за София".

Главният архитект на София Здравко Здравков допълни, че велоалеите по "Тодор Каблешков" ще се изработват "като в Копенхаген". "Те ще бъдат на различно ниво от платното, на което се придвижват автомобилите. Ще бъдат леко повдигнати, но няма да бъдат на нивото на тротоарите. Установихме, чу не е добро решение велосипедисти и пешеходци да са на едно ниво предвид различната скорост на придвижване“, обясни той.

Обещанията за разширяването и продължението на "Тодор Каблешков" вървят от години, още от времето, когато премиерът Бойко Бориков бе кмет на столицата. Специално участъкът между бул. "България" и "Луи Айер" трябваше да е готов през 2018 г., но работите бяха отложени с цел проектът да се изпълни в пълния си обем - с изграждане на трамвайно трасе. Всъщност такова не се изгражда и при течащите в момента строителни дейности.