Поредно безобразие: Държавата абдикира и от тир паркинга край Видин

"Здрави момчета" поеха контрола, прибират солени такси - между 15 лева и 25 евро от камион

Новини
16:51 - 05 Юли 2024
2480
Поредно безобразие: Държавата абдикира и от тир паркинга край Видин

Поредният абсурден случай на абдикация на държавата от задълженията си този път е с паркинг за тирове край Видин. След като превзеха паркингите на граничните пунктове "Капитан Андреево", "Лесово" и Русе, "здрави момчета с черни тениски" вече регулират движението и на граничната бразда край другия мост над Дунав.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова днес отклони всякаква отговорност на нейното министерство и на подопечната ѝ агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) около новия буферен паркинг за тирове край граничният пункт Видин - Калафат. Това стана в отговор на парламентарен въпрос, поставен от депутата от "Възраждане" Димо Дренчев в петък.

"Получих множество сигнали от собственици на спедиторски фирми и водачи на камиони, че светофарът към моста ("Дунав мост 2", б. р.) свети постоянно в червено и камионите са принудително отбивани и вкарвани в паркинга от здрави момчета с черни тениски. Въпросните, представящи се за служители на паркинга, пресрещат тировете с джипове или на мотори и, влизайки в ролята на пътна полиция, направляват трафика, за да влиза задължително и без изключение в паркинга на "Данубия Логистик Видин" ЕООД", каза Димо Дренчев.

По думите му шофьорите на български камиони трябва да плащат такса по 15 лв., а тези на чужди - по 25 евро.

"Паркингът е практически винаги препълнен, като много от камионите изчакват на пътя, без да влизат на територията на паркинга, но от тях също се събира такса от хората с моторчетата", добави Дренчев.

Според него особено фрапантна е ситуацията за камионите на спедитори, които са инвестирали в собствени буферни паркинги във Видин, но са принудени да престояват на територията на паркинга на "Данубия Логистик Видин".

"Задължителният престой в буферния паркинг забавя и оскъпява транспорта, особено на местните фирми и на близки разстояния. Щетите за превозвачите и имиджовите щети за България са неизчислими, а напрежението сред спедитори и шофьори е огромно. Мога да ви покажа десетки оплаквания заради принудата да се влиза в този паркинг, заради чистотата вътре, заради поддръжката на баните и тоалетните", добави още Дренчев.

Той попита министър Коритарова дали задължителното отклоняване на тировете и поставеният сфетофар, насочващ към паркинга на "Данубия Логистик Видин" ЕООД, са законни, но тя отговори, че това не е в нейния ресор.

"Ние нямаме санкция нито върху организацията на движението, нито върху пропускливостта на паркинга и на Дунав мост", каза регионалният министър Коритарова.

По думите ѝ републиканският път Е79 от 0 до 7-ми километър не се управлява и стопанисва от АПИ, а от българо-румънското дружество "Дунав мост Видин - Калафат" АД, което е към транспортното министерство.

Изграждането на буферния паркинг и организацията на движението в участъка се регламентира от дружеството. За достъпа до съоръженията отговаря държавната фирма, както и частното дружество "Данубия Логистик Видин", което е собственост на Горанчо Цветковски - гражданин на Северна Македония.