Pornhub се самоблокира в щата Юта

Според сайта властите в щата „излагат на риск децата и поверителността ви“

Новини
14:47 - 03 Май 2023
3014
Pornhub се самоблокира в щата Юта

Често се е случвало държави и щатове да забраняват порно сайтове заради опасността, която те представляват за психиката на подрастващите. За пръв път обаче сайт за възрастни се само блокира, за да предпази "децата и възрастните" от властите.

От тази седмица Pornhub напълно деактивира уебсайта си за всички, живеещи в щата Юта, съобщава Vice. Дейността е преустановена заради спорен нов закон, който изисква порно сайтовете да проверяват възрастта на потребителите.

За целта някои предлагат да се качва снимка на личната карта.

Критиците твърдят, че новият закон не само е противоконституционен, но също така ще доведе до обратния на очаквания ефект: излагане на децата на още по-голям риск онлайн.

"Предоставянето на вашата лична карта всеки път, когато искате да посетите платформа за възрастни, не е най-ефективното решение за защита на нашите потребители и всъщност ще изложи на риск децата и вашата поверителност", заявяват от PornHub.

Съществува голям риск правителството или хакери да придобият достъп до историята, гледана от потребителите.

Те обаче няма да са анонимни, а с профили свързани с личната им карта.

Що се отнася до риска за подрастващите, то поставянето на възрастови ограничения "без подходящо прилагане" ще насърчи тийнейджърите да посещават сайтове "с много по-малко мерки за безопасност".

Освен това има изключително лесни начини за заобикаляне на тези ограничения с помощта на VPN. И повечето от порно сайтовете, работещи в САЩ, дори не са базирани в САЩ.

Юта отдавна води борба с порнографията. Една от причините за това е влиянието на Мормонската църква.

Към това вероизповедание се причисляват 55% от жителите на Юта, като губернаторите са почти задължително мормони.

Според тях порнографията нанася непоправими вреди на семействата. Парадоксално до 1890 г. мормоните практикуват полигамия или многоженство. Тя е забранена в религията им след 1890 г., когато това става под натиска на федералните власти във Вашингтон.

Юта не е единственият щат решил да подходи по-сериозно към проверката на възрастта при гледането на порнографски материали. Луизиана въведе система за дигитален "портфейл", която Pornhub вече използва за проверка на шофьорските книжки. Юта обаче няма такъв инструмент за проверка, съобщава Axios.