Порошенко успя да "дезертира"

Бившият украински президент е в Нидерландия

Украйна
12:52 - 30 Май 2022
2773
Порошенко успя да "дезертира"

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко, който сега е депутат от Върховната рада, е успял да излезе в чужбина от трети опит след два неуспешни. Това съобщи днес източник от силовите структури, говорил пред изданието „Украинска правда“. Според него Порошенко вече е минал днес границата с Полша, след като предните два пъти му е било отказано поради неуредици с документите, предаде агенция УНИАН.

Според Порошенко той предприема пътуването с цел да участва в конгрес и среща на върха на Европейската народна партия (ЕНП) и е получил официална покана за събитието. Той нарече предишните си два опита да напусне страната „незаконно осуетени“ и изрази надежда, че този път ще успее.

Порошенко е "пуснат в Нидерландия", тъй като властите са разбрали, че неоснователната забрана да минава границата е в грубо противоречие с декларирания от Киев път към европейска интеграция, коментира във Фейсбук депутатът Володимир Ариев от партията на бившия президент "Европейска солидарност".

Вчера Порошенко се обърна чрез Фейсбук към президента на Украйна Володимир Зеленски. Той припомни, че на 27 и 28 май е било „абсолютно незаконно осуетено“ участието му като член на официална парламентарна делегация в Парламентарната асамблея на НАТО във Вилнюс, и изрази надежда, че „изводите са направени и този път никой вече няма да възпрепятства заминаването ми за Ротердам“, където е форумът на ЕНП.

Украинското правосъдие е образувало срещу Порошенко наказателно дело, свързано с доставка на въглища от сепаратистки Донбас през 2014-2015 г. Той е обвинен във финансиране на тероризма, държавна измяна и създаване на терористична организация. Заплашва го присъда до 15 години затвор.