Портних категоричен: Няма го*на в морето

Варненският кмет спокоен за сезона, въпреки замърсяването

Общество
16:56 - 20 Май 2020
2842
Портних категоричен: Няма го*на в морето

Фекалии в морето няма, а оцветяването на Варненското езеро се дължи изцяло на двата вида планктон, цъфтящи там. В това е убеден кметът Иван Портних, който нарече снимките в социалните мрежи от въздуха - тиражирани слухове.

„Това не са фекалните води, цветът не се променил преди цъфтежа, въпреки че е наличието на авария“, убеден е кметът. 

Той допълни, че държи връзка по въпроса с Института по океанология и показа снимки от Средиземно море, както и от южни и северни участъци на Черно море, където също се виждат подобни петна. Корабният трафик е основната причина да не може да се ускори работата по ремонта скъсаната тръба, от която изтичат фекални води в канала море-езеро във Варна. Има готовност по отстраняването на аварията, настъпила миналия август, да се работи и нощем, заяви кметът на Варна Иван Портних.

В свое изявление пред медиите той подчерта, че изграждането на тръбопровода е започнало през 2009-а и е завършило през 2011-а, когато той не е бил кмет на града. Правим проверки за да установим защо е подписан проекта за положената тръба, каза още той. „Разбира се, тема и проблем има, не бива обаче с нея да се спекулира, особено в началото на туристическия сезон“, каза кметът. Тече външна проверка как и защо е подписан протокола за компроментираната тръба и вече се води дело срещу гръцката фирма.

Портних коментира, че не иска да обсъжда варианта плажът на район „Аспарухово“ да остане затворен това лято. Той все пак призна, че може да се стигне до това, ако институциите установят, че водата не отговаря на нормите. Този водопровод е пуснат в експлоатация през 2011 г., а първата копка е направена през 2009 г.“, уточни още той. Заради случая с измрялата риба ще бъдат направени проверки и на предприятията в района на езерото.