Портних : Няма досъдебно производство на Европейската прокуратура срещу мен

И жалбоподателят, и вещото лице са кандидат-депутати от листата на ПП-ДБ, заяви бившият кмет на Варна

Крими
19:30 - 11 Октомври 2024
13842
Портних: Няма досъдебно производство на Европейската прокуратура срещу мен

Бившият кмет на Варна Иван Портних определи като "невярна" разпространената днес информация за досъдебно производство на Европейската прокуратура срещу него. Той заяви още, че е недопустимо българският офис на ЕП да се използва за предизборни политически цели. Според Портних, това е удар срещу ГЕРБ, като подчерта, че и жалбоподателят, и вещото лице по досъдебното производство са кандидати за народни представители от листата на ПП-ДБ.

Днес по обед стана ясно, че Европейската прокуратура официално е повдигнала обвинение на бившия кмет и бившия областен управител на Варна, както и на още двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация". То е във връзка с разследване на възможна измама, докладвана от OLAF, свързана с реконструкция на рибарско пристанище. Четиримата са обвинени в подправяне на официални документи и предоставяне на невярна информация с цел незаконно получаване на средства от ЕС за проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Става дума за проекта за подобряване на инфраструктурата на съществуващото рибарско пристанище "Карантината", представен от община Варна като бенефициент. Според разследването обаче такова пристанище не е съществувало към момента на подаване на заявлението за финансиране от ЕС.

Ето какво написа по този повод Портних в своя фейсбук профил:

"Разпространената днес информация за досъдебно производство на Европейската прокуратура срещу мен е НЕВЯРНА.

Повдигане на обвинение съгласно разпоредбите на НПК означава изготвянето на обвинителен акт и внасянето му в съответния съд!

Досъдебното производство изобщо не е приключило. По него предстои да се извършват множество процесуално-следствени действия.

Към момента аз и адвокатите ми не сме уведомени по надлежния ред от независимата прокуратура на Европейския съюз за внасяне на обвинителен акт в съда!

С оглед разпоредбите на НПК, в този стадий на досъдебно производство не се оповестяват становища, изявления или оценки, затова и аз няма да правя такива.

Категоричен съм в позицията си, че е недопустимо българският офис на Европейската прокуратура да се използва за предизборни политически цели.

За поредна кампания случаят се използва в разгара й за атака срещу ГЕРБ. Недопустимо е използването както на българските, така и на европейските институции за предизборни цели.

Отбелязвам, че и жалбоподателят, и вещото лице по досъдебното производство са кандидати за народни представители от листата на ПП-ДБ.", написа Иван Портних.

Малко по-рано обвиненията отрече и бившият областен управител на Варна Стоян Пасев. "Нямам обвинение, чакам официално да ми потвърдят. Не знам кой го е изкарал това съобщение въобще и защо сега го изкарват. Няма обвинителен акт на този етап, няма нищо", каза той. Бившият областен управител на морската столица беше категоричен, че "няма такива неща - нито фалшиви документи, нито злоупотреба с европейски средства".

Междувременно от "Да, България" съобщиха, че сигналът до Европрокуратурата е изпратен от техен представител - Стела Николова.