Португалия забранява тютюнопушенето на повечето места

ЕС
11:42 - 12 Май 2023
1290
Португалия забранява тютюнопушенето на повечето места

Правителството на Португалия представи законодателство за разширяване на забраната за пушене на открити площи, включително покрити тераси и за ограничаване на продажбите на тютюн, тъй като се надява да възпита поколение без тютюн до 2040 г., предава Ройтерс.

"С тази поправка, предложена днес, искаме да защитим възрастните на утрешния ден", каза министърът на здравеопазването Мануел Писаро на пресконференция, отхвърляйки критиките на някои бизнес групи, които казват, че мерките са твърде сурови и дискриминационни.

Ако бъде одобрено от парламента, където управляващите социалисти имат мнозинство, пушенето в близост до обществени сгради като училища, университети, болници или спортни обекти, пред ресторанти, барове и кафенета ще бъде забранено от 23 октомври.

На ресторанти, барове и нощни клубове, които имат специални зони за пушачи с подходяща изолация, ще бъде разрешено да ги запазят до 2030 г.

От 2025 г. само лицензирани магазини за тютюневи изделия и летищни магазини ще имат право да продават цигари и други тютюневи изделия, което означава, че автоматите, баровете, ресторантите и бензиностанциите вече няма да имат право да ги предлагат.

Съгласно директива на Европейския съюз Португалия също променя закона, за да приравни нагреваемите тютюневи изделия към конвенционалния тютюн. Ще бъде забранена продажбата на ароматизиран нагреваем тютюн.

Ръководителят на ресторантьорската асоциация PRO.VAR Даниел Сера каза, че мерките отнемат източник на приходи от често затруднените малки бизнеси. Националната асоциация на търговците на горива, които управляват бензиностанции, нарече плана несправедлив и непропорционален.

Пакет цигари в Португалия струва около 5 евро - една от най-ниските цени в Западна Европа. Някои твърдят, че вместо това правителството трябва да повиши данъка върху тютюна, но Писаро каза, че това не е приоритет, тъй като цените над определено ниво просто ще насърчат контрабандата.

Според правителството около две трети от смъртните случаи сред пушачите се дължат на употребата на тютюн, а пушачите живеят средно с 10 години по-малко от непушачите. Смята се, че през 2019 г. около 13 500 смъртни случая се дължат на тютюнопушене в Португалия, която има население от около 10 милиона души.