Посланици спориха кое уиски е по-добро (СНИМКИ)

Близо 3000 лева струва бутилка от най-скъпата кехлибарена напитка на Whiskey Fest Sofia, ценителите могат да опитат над 300 марки

Общество
12:03 - 08 Октомври 2022
4943
Посланици спориха кое уиски е по-добро (СНИМКИ)

Близо 3000 лева струва бутилка от най-скъпото уиски, което тази година се предлага на Whiskey Fest в София. Фестивалът стартира за девети пъти при голям интерес в петък следобед и бе открито от посланиците на три държави, които се славят като производители на кехлибарената напитка - Великобритания, Ирландия и САЩ.

Роб Диксън, Мартина Фийни и Херо Мустафа дипломатично поспориха в чия страна уискито е по-добро, но в духа на дипломацията и тримата опитаха от различни марки от приятелските си държави. В изложението, което се провежда в Sofia Event Center в столичен мол от 7 до 9 октомври, са представени над 300 вида уиски от цял свят, специални селекции на ром, коняк и бърбън. 

„Щастливи сме, че след две нулеви години, се завръщаме и отново се срещаме, ще пием по уиски, ще си говорим и ще се забавляваме”, споделиха организаторите на Whiskey Fest Sofia по време на откриването.

Посланиците на САЩ, Великобритания и Ирландия - Херо Мустафа, Роб Диксън и  Мартина Фийни откриха деветото издание на Whiskey Fest в София


На входа срещу билет от 25 лева всеки посетител получава еко-раница с професионална уиски чаша и уиски паспорт, в който да събира печати от 36 щанда с бутикови и висок клас марки. Всеки, който успее да събере печати в рамките на феста, участва за награди, осигурени от организатора.

Освен това всеки дегустатор получава и специална уиски карта, която зарежда с определена сума по свое желание. Разплащането на щандовете за дегустации става само с такава карта.

Цената на 20 мл от желаната напитка, която искате да опитате, варира от 3 до 15 лева в зависимост от марката уиски, бърбън, ром или коняк.

В основната зала обикаляйки щандовете може да опитате различни видове напитки и да се запознаете със световните класики и бутикови уискита, да научите повече за уиски традициите и да печелите награди. В lounge зоната можете да се отпуснете с пури или да поиграете мини голф, има и специален кът за разговори и срещи и ВИП-тераса. Най-запалените любители на високоалкохолните напитки могат да се включат в образователни лекции и майсторски класове на топ специалисти в областта.

На един от щандовете, при закупен вид уиски, могат да гравират името ви или пък определено послание върху бутилката на място.

На друг от уиски щандовете предлагат направа на коктейл с определен вид уиски и много лед.

На входа на залата за дегустации са поставени огромни късове декоративен лед, както и табелка с посоките на държавите, участници в най-големия уиски фестивал в Централна и Източна Европа. 

„За мен е голяма чест да съм тук с вас на откриването на Whiskey Fest Sofia 2022 и да споделя с вас автентичното американско уиски, защото всеки бърбън е уиски, но не всяко уиски е бърбън. Тази година за първи път имаме американски щанд и ви каня да го посетите“, приветства на български посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Посланиците на САЩ и Великобритания Херо Мустафа и Роб Диксън дегустират уиски

Британският посланик Роб Диксън също поздрави организаторите за откриването на фестивала на български език: „Имам удоволствието да ви приветствам на това издание на фестивала. Щастлив съм, че има най-много щандове на шотландски уискита тук, а в България вносът на скоч е на първо място. Искам да благодаря на организаторите за ентусиазма им за планирането на това събитие и за поканата към мен да съм тук“.

Посланикът на Ирландия Мартина Фийни опитва ирландско уиски

На финала на официалното откриване към гостите се обърна и Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България. „Радвам се да съм тук най-накрая. Когато дойдох в България преди две години ми обещаха, че това ще бъде един от основните акценти в събитията на София. Щастлива съм, че ирландското уиски дори да не е първо по внос в България, е увеличило вноса си с 31% за последната година, защото знам, че то е най-доброто“, разказа тя.

Уиски фестивалът продължава до неделя до 22 часа.