Посланик Кенет Мeртeн иска да доведе Байдън в София

Отбелязваме 120 години дипломатически отношения със САЩ

Политика
15:16 - 27 Юли 2023
3719
Посланик Кенет Мeртeн иска да доведе Байдън в София

Партньорството между България и САЩ е по-силно от всякога, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мъртън по време на първата си лекция у нас. Събитието беше организирано от Атлантическия клуб в България, чийто президент е бившият външен министър Соломон Паси.

"Преди 120 години бяха установени дипломатическите отношения между САЩ и България, кулминацията им дойде чак след края на Студената война.

Със съдействието на Посолството на САЩ успяхме да създадем Атлантическия клуб в България. Вчера отбелязахме тригодишнина от новата програма, чиято цел е да пратим третия български астронавт в Космоса. Днес обаче сме се събрали да говорим за бъдещето", заяви Паси.

Кенет Мертен призова и президентът на САЩ Джо Байдън да посети България. Той ще се опита да убеди и американските конгресмени да посетят българския парламент. Визитите от страна на американския конгрес и бизнеса в България и в българския парламент ще се увеличат, увери дипломатът.

"Много харесвам богата история на страната, която разказва историята на една земя, която се намира на кръстопътя на цивилизациите. Това е история от освобождаването на чуждестранни нашествия, окупация и усилия за интеграция със Западния свят. САЩ се гордее, че играе подкрепяща роля", каза Мертен.

Посланик Мертен посочи, че връзките в различните сектори между двете страни постоянно се разширяват, а освен това тази година се отбелязват 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.