Посланик Макаров връчи на Грета Ганчева руския й паспорт (СНИМКИ)

Путин даде гражданство на певицата заради големите й заслуги към Русия

Общество
20:15 - 02 Декември 2020
7906
Посланик Макаров връчи на Грета Ганчева руския й паспорт (СНИМКИ)

Посланикът на Русия Анатолий Макаров връчи задграничен паспорт известната българска певица Грета Ганчева, която в началото на ноември получи руско гражданство. Указът за това бе подписан от президента Владимир Путин. А днес посланик Макаров й даде и руски задграничен паспорт, с който може да пътува по света в качеството си на гражданин на Руската Федерация. Церемонията се състоя в сградата на руското посолство в София.

Целият творчески път на певицата неразривно е свързан с Русия, тя е автор на повече от 20 произведения на руски език, лауреат е на много руски и български вокални фестивали, традиционно взема участие в концерти по случай празниците на общата история на двете държави.


Самият указ и документите си като руски гражданин някогашната съпруга на легендарния певец Емил Димитров получи на церемония в Руския културно-информационен център в София на 3 ноември. На събитието присъства руският посланик Анатолий Макаров, дипломати и представители на различни обществени организации. По време на церемонията преди месец Грета Ганчева поздрави присъстващите с песните “Русия” и “Моя страна, моя България”.

Подобно събитие се състоя за първи път в съвременната история на България. Анатолий Макаров го нарече „изключително“, подчертавайки, че руското гражданство „е получено от близък и доверен приятел“.

„Знаем, че кариерата ви, по време на която сте записали много самостоятелни албуми, а също така сте участвали в редица игрални филми, е неразривно свързана с Русия. Вие сте автор на над 20 произведения на руски език, които са станали хитове в България и Русия. В чест на Олимпийските игри в Москва издадохте първия си музикален албум с композиции на руски език, през 1986 г. – колекция от патриотични и фронтови песни за Великата отечествена война“, отбеляза Макаров през ноември.