Посланик Панайотов: САЩ правят стратегия за Черно море

Общество
16:22 - 02 Април 2024
1831
Посланик Панайотов: САЩ правят стратегия за Черно море

САЩ правят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите". Това обяви по БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

Това показва важността на региона, каза още Панайотов. "Стратегия. Знам, че е почти готова. Тя няма да бъде публичен документ.

Става въпрос за засилен ангажимент на Съединените щати към всички Черноморски държави, които имат излаз на Черно море: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. Оценката на Съединените щати, на НАТО е, че ако Украйна бъде победена, това ще е край на системата за сигурност, каквато ние я познаваме".

България трябва да инвестира във въоръжаване. И това е едно от предизвикателствата преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, допълни Панайотов: 

"България трябва да инвестира в отбрана. България трябва да модернизира собствените си въоръжени сили, да развива способности, да навакса изпуснатото време, защото много време е изпуснато. Трябва да се модернизираме, трябва да се интегрираме още по-дълбоко в НАТО".

Посланикът припомни, че до края на тази година ще минат първите тестове на новите Ф-16.