Посланикът на Саудитска Арабия у нас получи орден „Мадарски конник“

Политика
19:19 - 11 Януари 2024
1697
Посланикът на Саудитска Арабия у нас получи орден „Мадарски конник“

Саудитска Арабия е важен партньор за България в региона на Близкия изток и като признание за това държавният глава Румен Радев днес награди посланик Халед бин Камал Факих с орден "Мадарски конник" първа степен. Орденът му се връчва за особено големите заслуги за развитието и задълбочаването на двустранните отношения.

България отдава голямо значение на ролята на Саудитска Арабия като важен партньор в региона на Близкия изток, с който се стреми да изгражда отношения на стратегическо партньорство. Това заяви президентът Румен Радев, а в словото си изтъкна усилията на посланик Факих за надграждането на двустранните отношения във всички сфери от взаимен интерес и за осъществяването на редица важни посещения у нас на министри, представители на бизнеса и хора от сферата на образованието, науката и културата от Кралство Саудитска Арабия.

Румен Радев заявява и интереса на България, която следи развитието на Кралство Саудитска Арабия и конкретно към първия по рода си град на бъдещето Неом, като припомня и че сме изразили "готовност за участие в развитието и разгръщането на тези мащабни проекти на обновление на Саудитска Арабия".

"Вярвам, че перспективите в областта на инвестициите, енергетиката, високите технологии, иновациите, културата и образованието тепърва ще дават своя резултат", посочи държавният глава.

Посланик Факих е благодарил за оказаната чест и полученото висше държавно отличие и посочи, че страната му търси възможности за взаимодействие с България на всички нива. Дипломатът благодари за подкрепата на страната ни за кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на световното изложение EXPO 2030 и подчерта готовността на Рияд за задълбочаване на двустранното сътрудничество с България в области като икономика, туризъм, земеделие, енергетика, изкуствен интелект, комуникации и други.

"Надяваме се, че ще имаме много ползотворно сътрудничество. Благодаря за подкрепата, която президентът Радев ми оказа в качеството ми на посланик на Кралство Саудитска Арабия и съм уверен, че новият посланик ще срещне същата отдаденост на вашата страна за развитие на отношенията ни", каза още посланик Факих.

През декември месец държавният глава Румен Радев, който удостои посланика на Египет у нас Халед Ибрахим Емара с орден "Мадарски конник" първа степен за неговите заслуги за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и Египет.

Преди това орденът бе връчен на посланика на ОАЕ, същото отличие получи посланикът на Аржентина. По-рано удостоен с него беше също посланикът на Албания.