Посланикът на Швеция разгледа шведски инвестиции в Перник

Новини
17:45 - 12 Октомври 2022
2539
Посланикът на Швеция разгледа шведски инвестиции в Перник

Посланикът на Кралство Швеция у нас Катарина Рангнит се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров, съобщиха от общината. В Перник се развива важна шведска инвестиция като „Трелеборг“ (Trelleborg), подчерта Владимиров.

По думите му скоро в града ще бъде направена още една голяма инвестиция с шведско участие на „AК Електрик“ (AQ Elektrik), компания, която в момента работи на територията на Радомир. Привличането на такива инвеститори, които подхождат с отговорност към служителите си и околната среда е важно за нас, заяви кметът.

Посланик Катерина Рангнит и Станислав Владимиров са посетили завода на „Трелеборг“ в Перник. Произвежданите от предприятието уплътнителни решения, базирани на течен силикон, намират приложение в редица индустрии като автомобилната, хранително-вкусовата и др. Подготвя се разширение на производствената база, което се очаква да удвои производствения капацитет на завода.

„АК Електрик“ е част от шведската компания „АК Груп“ (AQ Group). Имаме амбиция капацитетът на завода в Перник да достигне до 300 души, заяви изпълнителният директор на „АК Електрик“ Емил Николов. По думите му ръководеното от него дружество е един от лидерите в проектирането и производството на електрически табла и сложни метални компоненти за индустриални клиенти, а производствените мощности към момента са разположени на площ от 25 000 кв.м. Очаква се дружеството да развие новите си мощности в Перник следващата година.

Посланик Катарина Рангнит посети Подземния минен музей, разгледа и сградите на Минната дирекция и Двореца на културата.