Посланикът ни в Дания става външен министър?

Янаки Стоилов се стяга за правосъдното ведомство

Политика
22:20 - 10 Май 2021
7112
Посланикът ни в Дания става външен министър?

Посланикът ни в Дания Светлан Стоев ще е новият министър на външните работи в служебния кабинет, съобщиха близки до президента Радев.

Стоев е завършил в УНСС и е специализирал в Москва и Бон. Работи в министерството от 1985 г. Първият му задграничен пост е бил в Лагос, Нигерия. През 1999 г. е съветник в посолството ни в Копенхаген. Стоев е посланик на България в Германия (2005-2009), а след мандата става последователно административен секретар на МВнР, посланик за специални поръчения, а през 2012 г. оглавява дипломатическата ни мисия в Швеция. След завръщането си става шеф на дирекция “Държавен протокол”.

Юристът Янаки Стоилов ще е правосъден министър в правителството на Радев. Стоилов е един от авторите на новата Конституция на Република България. Бил депутат от БСП в 7 парламента. А в момента е председател на Комисията по идейно и програмно развитие на БСП, с ранг на зам.-председател и съвещателен глас в Изпълнителното бюро. 

Близки до соцпартията твърдят, че Стоилов е получил одобрение за поста от Изпълнителното бюро. Окончателното решение обаче трябва да бъде на Националния съвет, тъй като по настояване на лидерката Корнелия Нинова бе разписано, че хора на БСП не могат да бъдат в служебния кабинет на Радев без санкцията на пленума. Очаква се той да вземе решението на подпис до утре.

Още един представител на БСП най-вероятно ще има в новия служебен кабинет. Христо Бозуков ще е земеделски министър както и в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.

Другото име, сондирано за служебен военен министър, е на дипломат от кариерата. Става дума за Георги Панайотов, който доскоро бе постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк. Панайотов е завършил МГИМО в Москва през 1994 г. Владее английски, немски, руски и албански. През 2002 г. става заместник-ръководител на българската дипломатическа мисия в Кабул, Афганистан. След това е началник на отдела за НАТО във Външно, а през 2010 г. е изпратен във Вашингтон като заместник-шеф на посолството ни в САЩ.

Вариант за министър на спорта пък е президентът на българската и на европейската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов.

Радев получил много откази от поканените за министри. Без проблеми приел номинацията за премиер само бившият генерал, а сега президентски секретар Стефан Янев, съобщава 24 часа.