Последен ден за смяна на личния лекар

Актуални новини
08:37 - 29 Декември 2023
2134
Последен ден за смяна на личния лекар

Днес изтича срокът, в който можете да смените общопрактикуващия си лекар през тази година. Разград, Смолян и Търговище са общините с най-малък абсолютен брой лични лекари сред областните центрове у нас, показва справка на интернет страницата на Здравната каса.

В община Разград личните лекари са 23-ма, а в община Търговище - 25-ма. Разделени на броя население в тези общини, на лекар се падат по 1900-2000 пациенти. В София само лечебните заведения, в които работят лични лекари, са близо 600, като част от тях са с по-няколко медици.

Смяна на личен лекар е възможна в периодите 1 юни - 30 юни и 1 декември - 31 декември, както и по всяко време на годината, ако е прекратен договорът между лекаря и здравната каса или пациентът сменя настоящия си адрес.

Формуляр за избор на общопрактикуващ лекар може да се изтегли от сайта на НЗОК, в рубриката „За граждани“, а информация за общопрактикуващите лекари, сключили договор с НЗОК, е публикувана в рубриката „Електронни услуги“ - „Търсене на договорни партньори и дейности“ - „Общопрактикуващи лекари“.

Смяната на личен лекар и избор на нов може да се осъществи и онлайн, само при наличие на персонален електронен подпис.

При смяна на общопрактикуващия лекар не се изисква пациентът да уведомява досегашния си личен лекар.