Последната българска подводница стана музей

Атракцията бе открита с военен ритуал в Белослав

Новини
10:47 - 18 Август 2020
1416
Последната българска подводница стана музей

Последната българска подводница ще бъде превърната в музей. Навръх 18-ти август - Деня на подводничаря на територията на фирма „Инком“ в Белослав, с военен ритуал по случай 66-та годишнина от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки и възстановяването на подводното плаване в България, тържествено беше открит музея на подводна лодка „Слава“.

Съорганизатори са Съюзът на подводничарите, Военноморските сили на Република България и Фондация Белославско стъкло”, която инициира превръщането на подводницата в музей.

След тържествената част, до 12 часа „Слава-музей” ще бъде отворена за посещение на семействата на подводничарите, които са близо 1000 човека от всички поколения. След 13 часа днес подводницата ще бъде отворена за широката публика.

Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в дейности, свързани с пълното възстановяване на последната ни подводница. Тя е дълга 76 метра и е широка 7 метра, а максималната дълбочина на потапяне е била 300 метра. Работното време е от понеделник до събота от 09:00 до 15:00 или с предварително обаждане. За да продължи поддръжката и възстановяването й се събира входна такса за възрастни - 12 лева, а за деца - 6 лева.

В тържествената част участваха Оркестърът на ВМС, параден взвод, председателят на Съюза на подводничарите капитан І ранг Станко Станков. Бяха наградени изявилите се членове на Съюза, които с над 2 хил. часа доброволен труд са помогнали за автентичното реставриране на „Слава”, вкл. на уредите и обзавеждането.