Последни часове за подаване на документи в ЦИК за участие в парламентарния вот

Към момента регистрация имат 10 партии и две коалиции

Новини
12:16 - 11 Септември 2024
565
Последни часове за подаване на документи в ЦИК за участие в парламентарния вот

Тази вечер изтича крайният срок за подаване на документи на партии и коалиции в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.


Към момента регистрация имат 10 партии и две коалиции. Срокът за подаване на документи изтича в 17 часа.

Документите по жалбата на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС", в която влиза групата лоялни на почетния председател на движението Ахмед Доган срещу отказа на Централната избирателна комисия да я регистрира за участие в предсрочните избори, са внесени тази сутрин във Върховния административен съд, обяви говорителят на комисията Росица Матева.

Очаква се решението на ЦИК за явяването на изборите на ДПС и на коалиция "БСП-Обединена левица".

Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването им. Снощи стана ясно, че е постъпила жалба от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" до Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да й откаже регистрация за участие в предсрочните избори на 27 октомври.

Говорителят на ЦИК Росица Матева оповести в началото на днешното заседание на комисията, че малко след девет сутринта днес по жалбата са внесени документите във ВАС, както и че има разпореждане на съда, с което се изисква изпращане на допълнителни документи по административната преписка.

Вчера изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров оттегли от ЦИК документите за самостоятелно участие на партията в изборите, подадени от пълномощниците на Корнелия Нинова. Той внесе заявление и 9999 подписа за регистрация на коалиция БСП-Обединена левица. Съгласно приетата хронограма ЦИК регистрира днес партиите и коалициите за участие в изборите на 27-и октомври.

Тъй като комисията взема решение за регистрацията на съответната политическа сила, след като Главна дирекция ГРАО приключи с проверката на подписката, която е задължителна част от подадените документи, се прави регистрация в условията на така наречената неприключила проверка. 21-и септември е крайният срок, в който Върховният съд може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала регистрация.