Последни проучвания: Ердоган губи изборите в Турция

Новини
15:07 - 12 Май 2023
2634
Последни проучвания: Ердоган губи изборите в Турция

Турският президент и кандидат за следващите избори Реджеп Тайип Ердоган губи от основния опонент на изборите Кемал Кълъчдароглу, съдейки по социологическите проучвания. За това пише Reuters.

Според социологическо проучване на Konda Ердоган е подкрепян от 43,7%, а Кълъчдароглу от 49,3%. Тази ситуация означава, че победителят ще бъде определен от втория тур, който трябва да се проведе на 28 май. Първият тур на президентските избори е насрочен за 14 май, предадоха БТА и Евроком.

Получените социологически данни затвърдиха впечатлението, че Ердоган е изправен пред най-сериозното предизвикателство за своето двадесетгодишно управление. Данните до голяма степен съответстваха на резултатите от някои други социологически проучвания, в които Кълъчдароглу, кандидатът на основния опозиционен алианс, изпревари Ердоган.

Според социологическо проучване, проведено на 6-7 май, друг кандидат Синан Оган е получил подкрепата на 4,8% от избирателите, а Мухарем Инче - 2,2%. Конда твърди, че мнозинството от техните избиратели клонят към Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП).