Последният филм с Лорина Камбурова тръгна с аплодисменти за слънчевата актриса

Премиерата на "Блаженият" на режисьора Станимир Трифонов се състоя в Русе година, след като младата певица отлетя от този свят

Култура
13:13 - 28 Май 2022
9103
Последният филм с Лорина Камбурова тръгна с аплодисменти за слънчевата актриса

Премиерата на филма "Блаженият" на режисьора Станимир Трифонов, се състоя в петък вечер в препълнената зала "Европа" на Доходното здание в Русе. Лентата тръгва по кината на 3 юни тази година. 

Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и на покойната вече Лорина Камбурова. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие. Младата, чаровна и талантлива актриса и певица почина на 27 май миналата година. Лорина бе едно слънчево момиче, което обичаше работата си и излъчваше любов към живота, приятелите си и към колегите.

Затова и премиерата на филма се състоя точно година, след като актрисата отлетя от този свят. В "Блаженият" участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други.

"Настоях световната премиера на "Блаженият" да е в Русе, защото това е първият филмов град в България. Второ, за документалните и за игралните си филми правя първа прожекция в градовете, в които сме снимали. Това е жест на благодарност към хората. Трето, обичам да слушам душата си и знам, че трябва да дойда тук", каза Станимир Трифонов.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Той определя "Блаженият" като психологическа любовна драма. 

Филмът е базиран на книгата на Емил Андреев - "Боби Блажения и Другия американец". Тя е по действителен случай - през 1939 г. в хотел "Солун" в Лом отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди. 

Началото на снимките на продукцията са поставени през 2018 г. и протичат основно в Русе. Сценаристи на филма са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова. Оператор е Кирил Проданов, а музиката е на Георги Стрезов.

След края на прожекцията публиката аплодира режисьора Станимир Трифонов. Той заяви, че днешният ден е светъл, но и тъжен, като публиката почете с аплодисменти паметта на актрисата Лорина Камбурова и на русенеца Владимир Илиев - президент на Националната федерация на алтернативното кино.

Трифонов обяви, че работи по нов проект - по книгата "Вечерна сватба" на проф. Иван Станков, с която писателят, преводач и преподавател по българска литература във Великотърновския университет е носител на националната литературна награда "Елиас Канети" в Русе през миналата година.