Последният османски дворец в Истанбул отваря врати за посетители за първи път

Звездният дворец пази спомена за най-важните събития и личности от края на Османската империя

Новини
12:08 - 19 Юли 2024
1122
Последният османски дворец в Истанбул отваря врати за посетители за първи път

Последният дворец на османските султани се нарича Йълдъз сарайъ (в превод Звездният дворец) и днес за първи път отавя врати за посетители.

Дворецът се намира на хълма Йълдъз (звезда) в истанбулския квартал Бешикташ и се разполага на площ от около 500 000 кв.м. От хълма се открива може би най-великолепната панорама към Босфора. 

Йълдъз сарайъ, за разлика от намиращия се недалеч Чъраган сарайъ (днес престижен 5-звезден хотел Кемпински) е сравнително малък, но е изключително красив и изящен дворцов комплекс, който съперничи на европейските дворци. 

Построен е по заповед на султан Селим Трети (1789-1807) за майка му Михришах султан. Но при управлението на султан Абдулхамит II е разширен и модернизиран до сегашния си вид. В продължение на

33 години се ползва за ръководене на държавните дела и за дом на султана и семейството му, включително и на харема.

Звездният дворец пази спомена за най-важните събития и личности от края на Османската империя. Един от последните владетели на Османската империя султан Абдулхамид II е принуден да го напусне заедно със семейството си, когато с преврат е свален от престола през 1909 г., за да не се върне никога повече.

Известно време в Звездния дворец живее и последният османски султан Мехмет Вахдеттин VI (той обитава и друго имение - Вахдеттин Кьошкю на азиатския бряг на Босфора, който в днешно време е президентска резиденция).

Йълдъз сарайъ престава да се ползва като дворец през 1922 г., когато е поставен краят и на Османската империя.

След провъзгласяването на Турция за република Звездният дворец е предоставен на Военната академия. След това се използва от Министерството на културата и туризма, но остава затворен за посетители. Отваря се много рядко, за специални приеми.

През 2018 г. е предоставен на Управлението за националните дворци към президентството.

След продължителна реставрация днес се предвижда знаковият комплекс да бъде открит за пръв път като музей за посещения. 

Това ще се случи на специална церемония, в която ще участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Експерти отбелязват, че дворецът Йълдъз е претърпял цялостна реставрация и дейности по консервация и озеленяване.

Възстановени са в оригиналния им вид султанските покои, работните павилиони, салоните за гости, стаите на харема и градините, които ще посрещат посетители за пръв път в историята си.

Музейният комплекс Йълдъз ще бъде отворен всеки ден без понеделник.