Последният собственик: Продадох „Пайпър”-а на фирма в София

Актуални новини
11:32 - 10 Юни 2022
3378
Последният собственик: Продадох „Пайпър”-а на фирма в София

Шестместният самолет „Пайпър“, който в сряда смути противовъздушните отбрани на шест натовски държави и прелетя и над част от Сърбия, е бил продаден на фирма, най-вероятно със седалище в София, само дни по-рано в събота. Това заяви последният официален собственик на 60-годишния Piper PA-23-250 Aztec Брониус Заронски.

72-годишният мъж е ас на литовската авиация, завършил е Московското авиационно училище, бил е командир на ескадрила в Панежевис, а след напускането на армията е председател на местния авиационен спортен клуб.

По време на събитията във Вилнюс през 1991 г. организира спасяването на авиационната техника на клуба от съветската армия и участва в съпротивата на литовците срещу съветската армия като заедно с младежи от клуба и граждани на Панежевис осъществява подслушване на радиочестотите и движението на съветските сили в областта, пише Офнюз.

Сега се занимава с транспортен бизнес. Може да бъде видян с военна униформа с много награди и три звезди, обръщат се към него като към капитан от авиацията.