Последно: "В сърцето на машината" е българското предложение за "Оскар"

Филмът “Майка” отпадна заради твърде много английска реч

Култура
17:22 - 23 Септември 2022
3259
Последно: "В сърцето на машината" е българското предложение за "Оскар"

На 23 септември 2022 г., от 15.00 часа се проведе заседание на Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия, съобщиха от Националния филмов център.

Комисията е в състав Мария Бакалова, председател и членове Катерина Ламбринова, Христо Христозов, Свилен Димитров, Катя Тричкова, Кристина Грозева и Александър Станишев.

Комисията реши българското предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм да бъде филмът на Мартин Макариев „В Сърцето на Машината“.

„В Сърцето на Машината“ е български игрален драматичен трилър от 2022 година на режисьора Мартин Макариев, награден със „Златна роза“ на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и носител на наградата за най-добър филм на София Филм Фест през 2022 година.

Преди два дни стана ясно, че първоначалното предложение на комисията ”Майка” отпада.

Във връзка с проведената процедура за избор на български участник в състезанието за „Оскар“ за международен филм и сигнал от комисията за избор на българско предложение за „Оскар“, относно съответствието на филма „Майка“ с изискванията на Американската филмова академия, беше отправено запитване до Академията, на което получихме отговор на 20 септември 2022 г., уточниха от НФЦ.

От становището на филмовата академия е видно, че филмът на Зорница София „Майка“ не отговаря на изискването за по-малко от 50% английска реч. По тази причина филмът не може да бъде българското предложение за участие в състезанието „Оскар“ 2023 за международен филм.

Поради тези причини, комисията към ИА НФЦ се събра на ново заседание, за да преразгледа останалите кандидатури и да излъчи българското предложение.