Последно сбогом с Мориконе на гробището "Лаурентино"

Церемонията бе такава, каквато великият композитор пожела

Новини
19:08 - 07 Юли 2020
727
Последно сбогом с Мориконе на гробището "Лаурентино"

Гениалният италиански композитор Енио Мориконе беше погребан в тесен семеен кръг в Рим, предаде агенция АНСА.

Мориконе издъхна на 91-годишна възраст в римска клиника в понеделник. Творецът бе погребан в гробището "Лаурентино" в южните покрайнини на италианската столица. На мястото на гроба ще бъде изградена семейна гробница, предава БТА.

Церемонията по сбогуването с композитора се състоя в тесен семеен кръг - така, както пожела самият Мориконе, който сам написа некролога си.

Прощалният текст с близките, написан от него преди кончината му и с название "Енио Мориконе почина", беше препечатан от италиански и чуждестранни вестници. В последното си писмо, музикантът заяви желаниетоо си да не притеснява никого с пищно погребение.

Мориконе написа музиката на над 500 филма и сериали, автор е на класически композиции и аранжименти за естрадни песни. Сред най-запомнящите се негови произведения са тези от филмите "Добрият, лошият и злият", "Имало едно време на Запад" , "Ново кино Парадизо" и др.. През 2016 г. той печели "Оскар" за оригинална музика за филма "Омразната осморка" на Куентин Тарантино, след като бе номиниран пет пъти.

През 2007 г. Мориконе получи почетна награда "Оскар" за цялостната си кариера. Лауреат е също на награди "Златен глобус", "Грами", БАФТА.