Последното заседание на комисията "Нотариуса" се провали

Политика
12:59 - 30 Април 2024
1196
Последното заседание на комисията "Нотариуса" се провали

Парламентарната комисия, която проверява има ли зависимости и връзки в съдебната власт с убития Мартин Божанов - Нотариуса, трябваше днес да проведе последното си заседание и да приеме доклад по казуса. Заседанието обаче беше провалено заради липсата на кворум. В уречения час в залата, където заседава комисията, присъстваха няколко депутата от ПП-ДБ и един от "Възраждане".

"Първо ни говори, че трябва да продължим да повдигаме темата и второ говори, че има много тежки институционални зависимости, по които процеса на разплитането е бавен и труден, но е задължителен, ако искаме да живеем в една правова държава, защото ако всичко това, което излиза като информация, това говори за много тежка овладяна държава", коментира Никола Минчев, председател на комисията, ПГ на ПП-ДБ.

"Антикорупционният фонд излезе с нещо, което ние, в комисията, се опитваме да получим по институционален път от доста време - доклада на ГДБОП. Това показва всъщност срещу какво се борим - един доклад, които показва магистратите, които са изнудвани, заснемани в компрометиращи ситуации, изнудват се, държат се в зависимост, това е голямата новина и днес, за да не обсъдиме и доклада и тези нови обстоятелства, кворума на комисията "Божанов" беше бутнат от...може да видите от кои парламентарни сили. Няма ги вътре ГЕРБ, ДПС, БСП", заяви Настимир Ананиев, ПП-ДБ.

14 минути след уречения час, когато заседанието беше вече отменено, пред залата дойдоха още няколко депутати от "Възраждане" и Гроздан Караджов от ИТН. Те обвиниха председателя на комисията Никола Минчев, че не е спазил 15-минутния толеранс, преди да обяви липсата на кворум.

Броят на закъснелите депутати и на тези, които дойдоха в зала, беше достатъчен заседание все пак да има.