ПОСМАЛИ, МАНГО: Гълъб направил повече за Шенген, отколкото 10 години назад

Служебният кабинет се преборил и за интерконектора, и за ниски цени на газа, и с инфлацията, твърди Илияна Йотова

Политика
19:02 - 21 Декември 2022
3393
ПОСМАЛИ, МАНГО: Гълъб направил повече за Шенген, отколкото 10 години назад

Стихотворението на Асен Босев "Посмали, Манго" лепна идеално на твърдение на вицепрезидента Илияна Йотова, според която

служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от шефа й Румен Радев, направило повече за присъединяването на България към Шенгенското пространство, отколкото кабинетите 10 години поред назад във времето. 

а два месеца и половина служебният кабинет направи повече за Шенген от колкото беше направено за последните 10 години", обяви хиперболично Йотова пред БНТ. Въпреки че сам Гълъб Донев преди дни призна, че разговори с колегите му премиери на страните, наложили вето - австриеца Карл Нехамер и нидерландеца Марк Рюте не е водил.

В началото на месеца Австрия и Нидерландия блокираха влизането на България и Румъния в Шенген от 1 януари 2023 г. Няколко дни по-късно по време на срещата на Европейския съвет президентът обяви, че че страната ще бъде приета най-късно през октомври.

Йотова посочи, че този състав на служебния кабинет е вдигнал много високо летвата не само с посочването на дата за Шенген, но и със

свалянето на цената на газа, откриването на интерконектора с Гърция и успешната борба с инфлацията.

"България е сред малкото страни в ЕС, в която е пречупен гребенът на инфлацията. Който поеме властта трябва да продължи тези политики", поясни вицепрезидентът.

Според Йотова стремежът на служебните кабинети е бил да решават проблемите на хората и не са се справили с нея.