Поставят два контролни поста на входовете на село Буковлък

Няма да се допускат да излизат от селището лица, поставени под карантина и контактни със заразени

Новини
14:57 - 15 Юни 2020
3122
Поставят два контролни поста на входовете на село Буковлък

Два контролни поста се поставят от утре на входовете на село Буковлък край Плевен заради повишения брой на хората с коронавирус през последната седмица. Няма да се допускат да излизат от селището лица, поставени под карантина и контактни със заразени с COVID-19.

Това съобщи д-р Атанас Гарев - директор на Регионалната здравна инспекция, предава БТА.

Решението е взето на днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Резултатите от тестовете са показали, че за една седмица са открити 29 нови случая на коронавирус в област Плевен, от тях седем души са приети в болница /мъже/, а останалите са на домашно лечение. От 29-те новооткрити със заразата 20 са от село Буковлък, затова може да се каже че се оформя тенденция за образуване на огнище с коронавирус, коментира д-р Гарев. От началото на пандемията - от март, под карантина в област Плевен са били поставени 6925 души, а в този момент са 647, поясни той. На останалите е изтекъл карантинният период. На домашно лечение в момента са 40 души. Излекувани в региона са общо 196 местни жители от установените с положителни проби за коронавирус от началото на пандемията 249 души. Шестима са починалите от област Плевен.

Областният щаб днес е решил да се предприемат допълнителни мерки - освен контролните постове в Буковлък за Плевен и за Върбица, за една-две седмици, които да помогнат за пресичане на заразата, подчерта областният управител на Плевен Мирослав Петров. Засиленият контрол на контактните и на тези, поставени под карантина, ще се осъществява от РЗИ и от полицията. В Буковлък носенето на предпазни маски на всякакви публични места става задължително, забраняват се всички публични прояви.

Засега вирусологичната лаборатория в Плевен има достатъчно тестове, но очаква подкрепа от РЗИ в Плевен, Велико Търново и Ловеч за доставка на нови тестове, каза проф. д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет. Болницата има всичко нужно за лечението на болните. Досега са излекувани от коронавирус 47 души, каза доц. д-р Цветан Луканов - директор на болницата "Д-р Георги Странски".

В Плевен са установени общо пет случая на заразени медицински кадри, които са под домашна карантина.